MASAL
-Masal türünde olduÄŸu gibi kulaktan kulaÄŸa söylenegelen ve içerisinde olaÄŸanüstü olan ve durumların olduÄŸu uyduruk anlatılardır.
-Efsanenin masaldan ve destandan en önemli farkı "söylenceleri inandırma amacı" gütmesidir. Efsanelerde bir olay vardır ve bu olay halkın yüzyıllarca kulaktan kulaÄŸa söylediÄŸi bir olaydır. Efsane bu olayı inandırmak adına abartılı söylemlere kaçar.
-Efsaneler konusunu tarihten, dinlerden, doÄŸa ve tabiat olaylarından, inanç ve inanışlardan esinlenerek oluÅŸturur.
-Efsane ile ilgili unutulmaması gereken en önemli bilgi "Söylenenleri ikna ve inandırma amacı gütmesidir." Peki neden bu bilgi çok önemli? Çünkü efsanenin bu özelliÄŸi onu masal ve destandan ayrıştırır.
-Ä°nsanoÄŸlu doÄŸada karşılaÅŸtığı ancak izah edemediÄŸi durumları bir olay örgüsüne dönüÅŸtürüp, hikâyeleÅŸtirerek somutlama amacı güderek halka inandırma ve empoze etme giriÅŸiminde bulunur. Efsanelerin de çıkış noktası tam olarak budur.
-Ezcümle insanoÄŸlu yüzyıllarca izah edemediÄŸi, açıklayamadığı bir takım olayları gerçek veya hayali bir kahramana atfederek efsaneleÅŸtirir.
-Efsanelerde konu genel olarak kahramanlık, yiğitlik, cesaret gibi yoğun duyguları ateşlemedir.
-Manzum (ÅŸiir ÅŸeklinde) ya da mensur (düzyazı) olabilir. Düzyazı olanların dili daha sadedir.
-Efsanelerde çeÅŸitli motifler vardır. Bunların en önemlisi ve Anadolu'da en bileneni "TaÅŸ Kesilme" motifidir.
-Efsaneler çeÅŸitli gruplara ayrılır. Bunlar "Dinî efsaneler, tarihî efsaneler, olaÄŸanüstü olay ve durumları anlatan efsaneler ve yaratılış ile ilgili efsaneler" olarak sınıflandırılır.
-Edebiyatımızda "Hızır ile Ä°lyas, Zümrüdü Anka, Åžahmeran, BoÅŸ BeÅŸik, Çoban ÇeÅŸmesi..." gibi bilindik efsaneler